Kandil geleneği bizlere Osmanlı döneminden kalma bir mirastır. Kandil gecelerine özel yapılan kandil simidi de 14. yüzyıl Osmanlı saray gelenekleri içerisinde bulunan simitten yararlanılarak kendine özgü değişik tat ve görünüme sahip olacak şekilde geliştirilmiştir.

II. Selim döneminde (1566-1574), kandil yakılarak camiler aydınlatılmıştır. İstanbul halkı, 16'ncı yüzyıldan itibaren kandil gecelerini toplu şekilde ibadet edip hayır işleyerek geçirmeyi gelenek haline getirmiştir.

Anneler Gününde Cezaevlerinde Açık Görüş Var mı, yok mu? Anneler Gününde Cezaevlerinde Açık Görüş Var mı, yok mu?

Kandil günlerinde simit ve çörekler yapılmış ve bunların ihtiyaç sahiplerine dağıtılması adet olmuştur. Kandil simidinin şekli, zaman içerisinde değişmiş ve günümüzdeki halini almıştır. İstanbul'un tatlıcıları ve fırınları, 1800'lü yıllardan bu yana İstanbul’un önemli bir geleneği olan kandil simidi yapımını sürdürmektedir.

İYİ BİR KANDİL SİMİDİ NASIL OLUR?

Kültürümüzün önemli bir parçası olan kandil simidi, kendine has özelliklere sahiptir. Kandil simidinin yapımında mahlep kullanılmalı ve simit yapıldığı gün taze şekilde tüketilmelidir. Eskilerin tabiriyle kıyır kıyır yapıya sahip olması gerekir.

KANDİL SİMİDİ İÇİN MALZEMELER :

  • 125 gram tereyağı (yarım paket)

  • Yarım çay bardağı sıvı yağ

  • 2 yemek kaşığı yoğurt

  • 1 çay kaşığı tuz

  • 1 tatlı kaşığı mahlep (evde varsa)

  • 3 su bardağı + 2 yemek kaşığı un

  • 1 yumurta sarısı ( beyazı dışına)

  • 1 yemek kaşığı sirke

  • 1 yemek kaşığı şeker

  • 1 tatlı kaşığı kabartma tozu

Kaynak: Haber Merkezi