Çerkezköy Bakış- Türkiye Muharip Gaziler Derneği Çerkezköy Temsilciliğinde düzenlene programda, harekata katılan gaziler 46 yıl önce yaşadıklarını anlattılar.

“KEŞKE BİZDE ŞEHİT OLSAYDIK”

Türkiye Muharip Gaziler Derneği Çerkezköy Temsilcisi Hasan Hüseyin Yarlıgan, yaptığı açıklamada, “Kıbrıs Barış Harekatı’nın bugün 46. yıldönümü. Kıbrıs’ta sivil halk savaşı çok daha yoğun yaşadı. Harekatta 498 şehidimiz var. Şehitlerimize Allah’tan rahmet ailelerine ise sabırlar diliyorum. Allah bize gaziliği nasip etti, keşke bizde şehit olsaydık. Kıbrıs halkı çok zulüm yaşadı. Türk askeri bu zulme son vermek için harekata girdi.” dedi.
Dernek hakkında da bilgi veren Yarlıgan, “35 gazi üyemizle derneğimiz faal şekilde ilerliyor, 20 gazi arkadaşımız da vefat etti. 13 kişi de Güneydoğu gazimiz olarak derneğimiz bünyesinde bulunuyor. Kore gazi eşleri ve şehit ailelerimiz de derneğimiz bünyesinde bulunuyor. Derneğimiz önceki dönem Belediye Başkanımız Ali Ertem sayesinde Kıbrıs’a giderek anılarımızı tazeledik ve oradaki şehitlerimizi ziyaret ettik. Ardından mevcut belediye başkanımız Vahap Akay da, bizleri Kıbrıs’a götürerek yeniden anılarımızı tazelememize destek oldular. Kendilerine çok teşekkür ediyoruz.” diye konuştu.

“ALLAH HEPİMİZİ KORUDU”

Kıbrıs Gazilerinden Yaşar Negiz de, anılarından bahsetti. Negiz, “Kıbrıs’a gitmemizin tek gayesi yıllarca oradaki soydaşlarımızın esaret altında kalmasıdır. Biz bunlara son vermek için Kıbrıs’a gittik. Bizim askerlik dönemimiz de harekat başladı. 19 Temmuz sabahı alarm çaldı ve Tugay Komutanımız Kıbrıs’a çıkarma yapacağımızı söyledi. Hazırlandık, havaalanına indik. Kayseri Müftüsü bize vaiz verdikten sonra sabah ezan sesi ile uçaklarımız kalktı. Kıbrıs’a paraşütle atladıktan sonra harekata katıldık. 45 derecede savaşa katılmak kolay değil. Rum askerleri bize direnmeye çalıştı ama direnemediler. Deniz komandolarımız Girne’den vurmaya başladı. 3 birlik, 4 kilometrelik alanı temizledik. Daha sonra Bolu Komando Tugayı Kıbrıs’a girdi. Türk askeri dirençlidir, havanın sıcaklığı, susuzluk bizi yıldırmadı.  Kıbrıs’ı 2 günde aldık ve daha sonra tank birliği geldikten sonra destek aldık. Peyderpey harekat daha sonra devam etti. Çok mucizeler gördüm, Allah hepimizi korudu. Gaziliğimle gurur duyuyorum, iyi ki o harekata kaltıldık.” dedi.

ANILARINI ANLATTI

Bir diğer gazi Ahmet Galak da, “1974 yılında Kahramanmaraş 14. Piyade Alayından harekata katıldık. Kıbrıs’a biz de 21 Temmuz da gittik. Biz gittiğimizde harekat devam ediyordu ve Girne’nin güneyine çıkarma yaparak Kıbrıs’a ayak bastık. Beşparmak Dağlarında arkadaşlarımız savaşırken biz de Mağusa tarafına ilerlemeye başladık. Taşkent bölgesine ulaştık. Orada yoğun çatışma yaşadık ve savunmaya geçtik. Savunmadan sonra önümüzde 5 kilometre ileride Karatepe mevkisinde mevzilendik. 14 Ağustos’a kadar savunmada kaldık. 14 Ağustos sabahında taarruz olacağı talimatı verildi ve saat sabah 7’de ikinci harekat başladı. Havanlarla atışlar yaptık. İyi ki bu kutsal görevi yapmışım, iyi ki gazi olduk. Allah, şehit olan silah arkadaşlarımıza rahmet eylesin.” diye konuştu.

Editör: TE Bilisim