Merhabalar bölgemiz hava sıcaklıklarının düşmesiyle birlikte ağaçların yapraklarını dökme süreçleri de yavaş yavaş tamamlanmakta. Bu zaman aralığı ağaçlar ve çalı formlu bitkiler için budama sürecinin başlangıcı olarak değerlendirilmektedir.

            Özellikle bu dönem içerisinde meyve ağaçları, gül, ligustrum, leylandi, alev çalısı, kartopu, mazı, limoni selvi, mavi selvi, lavanta, taflan gibi bitkilerin şekil budamalarının yapılması tavsiye edilmektedir.

            Özellikle meyve ağaçları budaması sonrası budama macunu kullanılarak açıkta kalan yaraların kapatılması tavsiye edilmektedir.

            Aşı içinde kullanılan bu macunlar bitki öz suyunu korumasına yardımcı olduğu gibi ağaçlarınızı fungal hastalıklardan da korurlar.
            Budama dönemi sonrasında her dem yeşil kalan bitkilerin yapraklarıyla birlikte tüm gövdelerini kapsayacak şekilde ve yapraklarını döken bitkilerin tüm gövde ve dallarını kapsayacak şekilde bordo bulamacı ile ilaçlanarak kışa hazırlanmaları tavsiye edilmektedir.
            Bordo bulamacı gibi ürünler Tarım Bakanlığı Onaylı Zirai İlaç Bayilerinde bulunmaktadırlar. Bu ürünleri alırken içeriklerine göre su içerisinde seyreltilmesi gereken miktarı öğrenmeyi unutmayınız.

  • Püskürtücü pompa yardımı ile ağaçlarınızı tam kapsamlı şekilde ilaçlayarak kaplayınız.
  • Lütfen ilaçlama esnasında kişisel koruyucu donanımlarınızı kullanmayı unutmayınız.
  • İlaçlamayı rüzgârsız havalarda yapmanızı tavsiye ederim.
  • İlaçlamaya ağacın üst dallarından alt dallarına doğru yapılmalıdır.
  • İlaçlama sonrasında 10 saat içerisinde yağış olursa tekrar edilmesi tavsiye edilir.


Bordo bulamacı ilaçlamasını kendiniz yapamayacağınızı düşüyorsanız profesyonel bir hizmet sağlayıcıdan yardım almanızı tavsiye ederim saygı ve sevgilerimle.