Bu yazıda hepimizin hayatında nefes almak kadar önem taşıyan suyun önemini vurgulamak istiyorum. Nefes almak kadar dedim çünkü bence nefes almak kadar önemli suyun hayatımızdaki yeri… Hayatımızı idame ettirebilmemiz için en önemli besin kaynağımız olan su, dolaşım ve sindirim sistemlerinin çalışmasında temel unsur olduğu gibi, vücudumuzdan artık ve zehirli maddelerin atılmasında da mühim bir vazifeyi yerine getirir. Su hayattır. İnsan organizmasının önemli bir kısmı sudan meydana gelir. Kanın %83'ü, kemiklerin %22'si, beynin ve kasların %75'i sudur. Oranların da net bir şekilde ortaya koyduğu gibi hiçbir insan susuz yaşayamaz; su, temel enerji kaynağıdır ve vücudun her hücresinde elektriksel ve manyetik enerji üreterek bize yaşam gücü sağlar.

A A

Su içmenin vücuda faydaları oldukça fazla. Su, bütün organların ve dokuların çalışması için gerekli olan kan dolaşımına gerekli zemini sağlar. Kalp-damar sistemi, solunum sistemi, sindirim sistemi, üreme sistemi, sinir sistemi ile böbrek, beyin ve karaciğerin düzgün çalışması, yeterli su tüketilmesine bağlıdır. Su, oksijen ve besin öğelerini hücrelere taşıyarak, hücrelerin fonksiyonlarını sağlıklı şekilde gerçekleştirebilmeleri için gerekli olan katı maddelerin çözünmesini sağlamaktadır. Kasların dengesi ve eklemlerin kayganlığı su ile sağlanmaktadır. Vücutta oluşan ödemlerin atılmasında su önemli bir rol oynar. 

Tatlı su kaynaklarının önemine dikkat çekmek ve bu kaynakların sürdürülebilir yönetimine odaklanılmasını sağlamak amacıyla her yıl 22 Mart'ta Uluslararası Dünya Su Günü kutlanıyor. 1993 yılında Birleşmiş Milletler Genel Kurulu, 22 Mart tarihini 'Dünya Su Günü' olarak ilan etti. Birleşmiş Milletler tarafından düzenlenen bugünde, temiz ve güvenli suya erişememe gibi önemli konulara dikkat çekmenin yanı sıra su hakkında daha fazla bilgi almak, küresel su krizinin üstesinden gelmek ve başkalarına anlatıp harekete geçmek için bence bu bir fırsattır. Malum, hayatımızda su en önemli hayati ihtiyaçlarımızdan bir tanesi ve hayatımızın her alanında gerekli temel ihtiyaçtır. Düşünün en basiti günlük ihtiyacından daha az sıvı alan insanlarda idrar akımı yavaşlayacağı için kolayca idrar yolu iltihapları ve taşları oluşabiliyor. Yetersiz su tüketimi uzun vadede böbrek yetmezliğine de yol açabiliyor. Ciltte kırışıklıklara sebep oluyor: Cildimizin yaklaşık yüzde 30'u sudan oluşuyor. 
Eğer su olmasaydı yaşam da olmazdı. Denizler ve okyanuslar yeryüzünün yaklaşık onda yedisini kaplar; toprakta, atmosferde ve bütün canlı varlıklarda su vardır. İnsan vücudunun yaklaşık üçte ikisi Sudan Oluşur; ayrıca yiyeceklerin, özellikle de sebze ve meyvelerin büyük bir bölümü de sudur. Tamamen ikame edilemeyen bir kaynak olan su; yaşayan bütün canlılar için en önemli doğal kaynaklardan biridir. Diğer bir ifadeyle su; hayatın ve canlıların kaynağıdır. İnsan kullanımı, ekosistem kullanımı, ekonomik kalkınma, enerji üretimi, ulusal güvenlik gibi suyun gerekli olduğu birçok sektör vardır. Küresel ısınma kaynaklı yağış azlığı, aşırı buharlaşma, hızlı tüketim ve kirlilik nedeniyle dünyadaki temiz su kaynakları hızla tükeniyor. Yer altı suları bilinçsiz olarak kullanılıyor.
Yaşamın devamı için gerekli en temel ihtiyacımız olan su kaynaklarımızı tasarruflu kullanalım, geleceğimizi koruyalım. Dünya da ciddi anlamda kuraklık baş gösteriyor. Hayatımızda ki bu mucizenin kıymetini bilelim çünkü doğa yeniden su üretemez. Geri dönüşen su milyonlarca yıl önceki suyun aynısıdır. Boşa akıtmayın. Suyun bitmesi demek temel ihtiyaçlarımızın kaynaklarının da tükenmesi demek. Dünya da ciddi anlamda kuraklık baş gösteriyor. Boşa akıttığınız bir damla suya muhtaç kalmayın…